Hoe verbeter ik mijn communicatie?

H

Wat is communicatie?

Communicatie is simpel gezegd het contact tussen twee of meerdere mensen of dieren, waarbij beide partijen elkaar tot een zekere mate kunnen begrijpen. Mensen communiceren allen verschillend en velen hebben er tot een mate moeite mee. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen introverten en extraverten, waarbij extraverten sociaal verder ontwikkeld zijn of meer behoefte hebben aan communicatie.

Een optimale communicatie is een vaardigheid die je leert gedurende je leven, en waar je middels enkele tips sneller verbetering aan kan brengen. Het is immers belangrijk dat je jouw ideeën, gedachten en input gemakkelijk, duidelijk en gebonden kunt uitleggen aan de ander. Zo worden er miscommunicaties voorkomen, heb je prettigere gesprekken en kun je sociaal beter binden met anderen. Graag geef ik je enkele tips om jouw communicatie met anderen te verbeteren en te optimaliseren!

Communicatie tips

Hieronder staan enkele tips die je in het hedendaagse leven kan gebruiken om jouw communicatie met anderen te verbeteren. Het is belangrijk om jezelf constant erop te wijzen om deze regels te volgen, anders zal je weinig resultaat zien in de lange termijn. Het kan dus lang duren voordat je verbeteringen gaat zien maar het werkt wel!

1.      Contacttips

Denk hierbij aan standaard conversatievaardigheden. Praat rustig, helder en duidelijk. Gebruik geen Engelse woorden en kijk de ander in de ogen aan wanneer je praat en luistert. Zo ben jij makkelijker te begrijpen, kom je minder nerveus over en kun je gemakkelijker je verhaal bondig vertellen. Daarnaast kom je eerlijker en oprechter over wanneer je iemand aankijkt tijdens het luisteren en praten.

2.      Daadwerkelijk luisteren

Het klinkt je misschien wel herkenbaar in de oren. Je bent aan het luisteren naar iemand die iets uitlegt en ondertussen denk je aan heel andere dingen die niet relevant zijn, heb je je antwoord al klaar staan of heb je gewoon moeite met het volgen van de zin. Bijna iedereen heeft hier wel last van, wat een typisch voorbeeld is van luisterproblemen. Probeer je dus tijdens een gesprek écht te focussen op wat iemand zegt, onderbreek de ander niet en kom niet vroeg met conclusies of vragen. Wie weet wat diegene nog te zeggen heeft!

Indien je een complex verhaal vaak moet uitleggen, dan heeft je eigen communicatie verbeteren weinig zin. Eventueel is een uitleganimatie laten maken de oplossing voor jou, waarbij je complexe ideeën kort en krachtig uit kunt leggen.